Van de week kreeg ik een leuk inzicht. Ik ben al jaren aan het werk met mijn passie goedetengezondleven.nl en daarnaast vind ik het optimaliseren en verbeteren van een website ook super leuk! Nu zat ik een video te kijken over beïnvloedingstechnieken. Ikzag daar heel veel overeenkomsten, o.a. het beïnvloeden van (automatische) gedrag van mensen.
- automatische ongezonde voedings- of bewegingspatronen willen we doorbreken
- automatisch gezonde keuzes op gebied van voeding of beweging willen we stimuleren
- automatisch gedrag op een website willen we zo te sturen dat de bezoeker makkelijker zijn weg vindt
Ook zag ik vanuit een mail van Richard de Leth dat we ons gedragen als oermensen. Op Frankwatching las ik vervolgens onderstaande tekst:
“Systeembehoeften: diep vanbinnen zijn we nog steeds holbewoners. We maken (koop)beslissingen op basis van oerinstincten. Daarvan zijn we ons niet bewust. Marketeers die zich op deze automatische processen richten, hebben je al beïnvloed voordat je rationeel kunt nadenken. Systeembehoeften zijn daardoor de meest basale en minst beheersbare behoeften.”
Kortom het gaat over hetzelfde!
Doorbreken van gedrag vanuit ons oerinstinct
Op beide plekken wil je dus het automatische gedrag doorbreken of er juist gebruik van maken. We doen immers 95-98% van ons dagelijkse gedrag automatisch. Gelukkig hoeven we niet meer na te denken hoe we onze veters strikken of hoe we een een appeltje schillen.
Wil je gedrag veranderen? Dan werkt het het beste als je uit deze automatische gedragingen komen. Denk aan de leercurve
- onbewust & onbekwaam ->
- bewust & onbekwaam ->
- bewust & bekwaam ->
- onbewust & bekwaam.
We zijn zo gewend om bepaalde dingen te doen op automatische momenten. Meer dan dat je je eigenlijk beseft.
De call-to-action
Op een website wil je een call-to-action zo maken, dat bezoekers op je koopknop klikken zonder na te denken. Dus in een keer op die ‘gele banaan‘ klikken (de aap is altijd op zoek naar een gele banaan). Je wilt niet dat mensen gaan zoeken naar die knop om een product te bestellen of meer informatie te vragen. Daar hoeven ze niet over na te denken.
Ik vind het dus een uitdaging om deze beste knop te vinden. Dat doe ik door te duiken in de webanalytics, Hotjar-video’s te bekijken en waar nodig een A/B-test. Zo ga ik graag samen met een team van (andere) specialisten aan de slag om die beste call-to-action te maken.
Aan de andere kant als ik kijk naar de gezondheid, willen we mensen helpen om aan de ene kant verkeerd automatisch gedrag te doorbreken en goed automatisch gedrag te stimuleren. Denk aan vaker de fiets pakken of standaard gedrag, zoals het koekje bij de koffie te doorbreken.
Zo heb ik laatst een blog geschreven over het maken van een boodschappenlijst, waardoor je eerder gezonde producten koopt en je minder snel verleid wordt door (ongezonde) kant-en-klaar producten in de supermarkt. Want de fabrikanten kennen deze beïnvloedingstechnieken ook. En de oermens is in principe lui, want hij moet z’n energie sparen voor als er weer gejaagd moet worden.
Zo gaat het natuurlijk ook met andere elementen uit de beïnvloedingstechnieken, van Cialdini –
- wederkerigheid; mensen zijn in principe loyale dieren
- schaarste; er ligt nog een chocolaatje, dus laat ik die maar nemen
- sociale bewijskracht; zie mij hier nu eens goed sporten op zaterdagochtend
- autoriteit; het volgen van autoriteiten of het kopen van producten met een keurmerk (beter leven of gezonde keuze)
Zo leuk om te zien waar mijn twee passies samen komen!
PS de fotocredits gaan naar rawpixel.